7 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να νοικιάσετε ένα σπίτι!

67349000 m

Έστω ότι φτάσετε στη μεγάλη απόφαση να νοικιάσετε σπίτι. Είτε ανήκετε στους μυημένους του είδους που έχουν... εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα είτε – ακόμα περισσότερο – είναι η πρώτη σας φορά, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί να λάβετε υπόψιν πολλές παραμέτρους.

Για να διευκολύνουμε το έργο σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα 7 πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε στο μεγάλο βήμα της αλλαγής σπιτιού:

 

Στο τεχνικό κομμάτι:

 

1) Ποιότητα των υδραυλικών.

Βρύσες που τρέχουν, βουλωμένοι νιπτήρες και αποχετεύσεις είναι top στη λίστα των υδραυλικών προβλημάτων που πρέπει να διασφαλίσετε πως δεν υπάρχουν στην υποψήφια κατοικία. Η πίεση του νερού είναι ένα ακόμα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει. Οπότε καλό θα ήταν κατά την επίσκεψή σας στο σπίτι που σας άρεσε να κάνετε ένα γρήγορο έλεγχο, ανοίγοντας τις βρύσες και την ντουζιέρα για να σιγουρευτείτε πως όλα λειτουργούν σωστά.

 

2) Μόνωση και... ηχομόνωση.

Σε επίπεδο μόνωσης είναι βασικό να ελέγξετε αν τα κουφώματα του σπιτιού είναι τέτοιας ποιότητας, κατασκευής ή και καλοδιατηρημένα ώστε να συγκρατούν τη θερμοκρασία το χειμώνα και να διασφαλίζουν τη δροσιά το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα, η ηχομόνωση είναι ένα εξίσου σημαντικό θέμα: ειδικά αν η κατοικία σας είναι πάνω σε κάποιο κεντρικό δρόμο ή πολυσύχναστη οδό, καλό είναι να σκεφτείτε κατά πόσο η ηχορύπανση θα επηρεάσει την ηρεμία σας.

 

3) Τα ηλεκτρολογικά του σπιτιού και το τηλεφωνικό δίκτυο.

Μη διστάσετε να ζητήσετε κατά τη διάρκεια της επίδειξης της κατοικίας να ανέβει ο γενικός ρεύματος του σπιτιού, για να τσεκάρετε την εύρυθμη λειτουργία διακοπτών και πριζών. Αν δείτε κάποια αστοχία καλό είναι να την επισημάνετε. Μπορείτε να πετύχετε από μείωση ενοικίου ή και να σας διασφαλίσει ο ιδιοκτήτης την επιδιόρθωση του προβλήματος πριν μπείτε στο σπίτι.

Ταυτόχρονα κατά την επίσκεψή σας μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο σήμα του κινητού σας ενόσω δοκιμάζετε τις πρίζες με τον φορτιστή του κινητού, ώστε να ελέγξετε αν θα είστε προσβάσιμοι σε κλήσεις που θα σας κάνουν όταν βρίσκεστε εντός κατοικίας.

 

4)Ελέγξτε για τρωκτικά και κάθε είδους ζωύφια.

Κατά την αυτοψία σας στο σπίτι ελέγξτε για... ίχνη τρωκτικών και άλλων ζωυφίων. Ανοίξτε επίμαχα ντουλάπια προς εύρεση κατσαρίδων, μυρμηγκιών και ποντικιών. Ζητήστε αν χρειαστεί απεντόμωση από τον ιδιοκτήτη.

 

Γενικότερα τσεκάρετε:

 

5) Ποιοί είναι οι γείτονες σας και τι μαγαζιά βρίσκονται κοντά σας.

Βοηθητικό για να τσεκάρετε αν οι γείτονες σας σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας θα ήταν να επισκεφτείτε το σπίτι τις ισχύουσες από τον νόμο ώρες. Αν συναντήσετε κάποιον άλλο ένοικο της πολυκατοικίας ή γείτονα μπορείτε να χαιρετήσετε ευγενικά για να δείτε την ανταπόκρισή του και σε επίπεδο συμπεριφοράς.

Καλό θα ήταν επίσης να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή και να ανακαλύψετε σε πόση απόσταση βρίσκεται το κοντινότερο ATM, Σουπερ Μάρκετ και Φαρμακείο. Δείτε την αύρα που αποπνέει η γειτονιά γιατί εκεί θα περάσετε αρκετές ώρες αν αποφασίσετε να μετεγκατασταθείτε.

 

6) Κατά την επίσκεψη σας ρωτήστε τι θα παραμείνει στο σπίτι και τι θα καλύψει ο ιδιοκτήτης.

Αν δείτε κατά την επίδειξη του ακινήτου οποιοδήποτε έπιπλο ή οικιακή συσκευή ρωτήστε τον μεσίτη ή τον ιδιοκτήτη αν θα παραμείνει με την εγκατάσταση σας στο σπίτι. Αν κάτι σας προβληματίζει γενικά, (π.χ. αν το σπίτι χρειάζεται βάψιμο) συζητήστε αν είναι διατεθειμένος να το τακτοποιήσει ο ίδιος.

 

7) Σκεφτείτε κριτικά με βάση τις ανάγκες σας.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι βασικό να αντιληφθείτε πως σε αυτή την κατοικία θα μείνετε εσείς οπότε πρέπει να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σπιτιού αναλόγως των προσδοκιών σας. Αν θεωρείτε, για παράδειγμα, σημαντική την ησυχία και την απομόνωση αποφύγετε μια κατοικία στο κέντρο ή σε πολυσύχναστο δρόμο και εστιάστε σε πιο περιφερειακές περιοχές. Αν θέλετε να αποφύγετε τη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφύγετε την δυσπρόσιτη από την εργασία σας κατοικία. Δώστε βαρύτητα στις προτιμήσεις σας ώστε να κάνετε μια συνειδητή επιλογή.