Οι Βασικότεροι Λόγοι για να Συνεργαστείτε με ένα Μεσίτη είτε είστε Ιδιοκτήτης είτε Αγοραστής ή Ενοικιαστής Κατοικίας!


mesitis4 24 07

 

Η προώθηση ή αναζήτηση κατοικίας είναι από μόνη της μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση! Ένα από τα ... “σημεία των καιρών” που παρατηρείται εν όψει της συνολικής οικονομικής ανασφάλειας είναι η απόφαση πολλών ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και υποψήφιων αγοραστών κι ενοικιαστών να παρακάμψουν τον μεσίτη και να τον αντικαταστήσουν προκειμένου να αποφύγουν την μεσιτική αμοιβή. Το σκεπτικό αυτό μπορεί καθαρά οικονομικά να αποφέρει κάποιο όφελος, ωστόσο οι κίνδυνοι που διατρέχει μια τέτοια τακτική μπορεί να είναι πολλοί περισσότεροι μακροπρόθεσμα. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τους λόγους να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία μεσίτη είτε είστε ιδιοκτήτης και επιθυμείτε να προωθήσετε την κατοικία σας είτε υποψήφιος μισθωτής ή αγοραστής και αναζητάτε νέο σπίτι.

 

1. Οικονομία χρόνου.

 

Εάν είστε ιδιοκτήτης: Κάθε ιδιοκτήτης που πουλά ή νοικιάζει κάποια κατοικία είναι λογικό να επιδιώκει να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά κέρδη από την εκάστοτε συναλλαγή. Σε πολλές περιπτώσεις όμως ένας ιδιοκτήτης πιθανότατα να μην μπορεί να δει καθαρά την γενική εικόνα του σπιτιού, είτε από υπερβάλλοντα ζήλο και αγάπη για την κατοικία, προς πώληση ή ενοικίαση είτε επειδή παρασύρεται από τις οικονομικές του ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση εάν η εκτίμηση από μέρους του ιδιώτη δεν έχει γίνει σωστά θα καθυστερήσει και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας πώλησης ή μίσθωσης. Εδώ έρχεται ο μεσίτης να “κουμπώσει” στις ανάγκες σας! Η εμπειρία του σε συνδυασμό με τη γνώση της αγοράς θα συμβάλλει στο να αποφύγετε υπερεκτιμήσεις και να επιταχύνετε την όλη διαδικασία.

Εάν είστε υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής: Το ίδιο ισχύει και για την πλευρά του υποψήφιου ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη: Ο μεσίτης ξέρει να σας κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις για να καταλάβει τι ακριβώς ψάχνετε, να σας κατευθύνει ως προς τις περιοχές που μπορείτε να βρείτε σπίτι με τα συγκεκριμένα κριτήρια και να σας προσγειώσει στην πραγματικότητα αν τα κριτήριά σας είναι ανελαστικά ή και ανέφικτα. Εξάλλου ο ίδιος έχει δει και εκτιμήσει τα ακίνητα που έχει αναλάβει να προωθήσει, οπότε μπορεί να σας δείξει την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να στραφείτε. Ταυτόχρονα θα αποφύγετε να χάσετε χρόνο σε τηλέφωνα με ιδιώτες οι οποίοι μπορεί είτε να μην σας δίνουν μια αντικειμενική εικόνα για την κατάσταση του σπιτιού είτε να υπερεκτιμούν την κατοικία που θέλουν να προωθήσουν (βλέπε παραπάνω).

 mesitis3 24 07

 

2. Αποτελεσματική και στοχευμένη διαπραγμάτευση.

 

Εάν είστε ιδιοκτήτης: Μέσα από τη συζήτηση που θα κάνετε με έναν επαγγελματία μεσίτη για την κατοικία σας και το προφίλ των ενοικιαστών ή αγοραστών που επιζητάτε θα βγει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Έχετε δηλαδή τη δυνατότητα να του ξεκαθαρίσετε ποιο θέλετε να είναι το προφίλ των ανθρώπων που θα προσφέρετε την κατοικία σας (π.χ. ζευγάρι, φοιτητές, οικογένεια) και να οριοθετήσετε τι δέχεστε και τι όχι (π.χ. κατοικίδια, μωρά και ούτω καθεξής). Με τη βοήθεια του μεσίτη σας θα αποφύγετε την άβολη διαδικασία που μοιάζει πιο πολύ με συνέντευξη παρά με προώθηση κατοικίας αφήνοντας τη στα χέρια ενός έμπειρου, σε αυτόν τον τομέα, ανθρώπου. Μην ξεχνάτε πως ο μεσίτης σας έχει το “μάτι” που χρειάζεται για να δει και να σας πει ποια πράγματα που μπορείτε να βελτιώσετε στην κατοικία σας ώστε να πετύχετε τη μέγιστη δυνατή τιμή και τους καλύτερους ενοίκους.

Εάν είστε υποψήφιος αγοραστής ή ενοικιαστής: Στη ίδιο μήκος κύματος και ο εκάστοτε αγοραστής ή ενοικιαστής μπορεί να επωφεληθεί διαπραγματευτικά από την μεσολάβηση ενός μεσίτη στη διαδικασία εύρεσης σπιτιού. Ο μεσίτης σας γνωρίζει αν βαδίζετε στο σωστό δρόμο στη διαδικασία αναζήτησης κατοικίας ή αν οι απαιτήσεις σας σε σχέση με το κόστος είναι μεγάλες (ή και το αντίθετο). Από την άλλη αν είστε κοντά στο να “κλείσετε” ένα σπίτι και κάτι σας προβληματίζει ξέρει πως να το διαπραγματευτεί για να κλείσει η ψαλίδα της διαφορά σας με τον ιδιοκτήτη και να γεφυρώσει τις μικροεμπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

 

3. Ανάληψη μεγάλου φόρτου γραφειοκρατικών διαδικασιών.

 

Μάλλον πρόκειται για την πιο σημαντική παράμετρο όσων αναφέραμε (και αυτό αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές). Πολλοί μεσίτες αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την έκδοση χρήσιμων εγγράφων και πιστοποιητικών που απαιτούνται για την διεκπεραίωση μιας συναλλαγής. Στην περίπτωση αγοράς ακινήτου ένας μεσίτης μπορεί να σας κατευθύνει στο χρηματοδοτικό κομμάτι απαριθμώντας τις καλύτερες από μέρους σας επιλογές δανειοδότησης.