Συμβουλές και Πρακτικές Οδηγίες για να Κάνετε την Τέλεια Φοιτητική Μετακόμιση στο Ιδανικό Σπίτι!

Καθώς πλησιάζουμε πλέον τα μέσα Αυγούστου απέχουμε μια ανάσα από την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων και την έναρξη της νέας φοιτητικής χρονιάς. Ένα ποσοστό φοιτητών γνωρίζει ήδη αν πέρασε στη σχολή της προτίμησης του καθώς φέτος οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν πιο νωρίς από ποτέ! Όμως ακόμη και αν ανήκετε στη μερίδα των φοιτητών που περιμένουν την οριστική ανακοίνωση των βάσεων τις επόμενες μέρες, για να σιγουρέψουν την επιτυχία τους, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για το αμέσως επόμενο βήμα που λέγεται φοιτητική μετακόμιση. Στο παρακάτω άρθρο θα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε τις απαραίτητες πρακτικές συμβουλές του spiti360 για όσα θα πρέπει να έχετε κατά νου όχι μόνο για να μπορέσετε να είστε οργανωμένοι στο έπακρο κατά την όλη διαδικασία αλλά και για να βρείτε το τέλειο σπίτι.

 

Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε τη μετακόμιση σας να ετοιμάσετε το οργανόγραμμα σας εκτελώντας ένα - ένα τα παρακάτω βήματα:

 

Πριν το Πακετάρισμα:

  1.  Καταρχήν συλλέξτε όσες περισσότερες κούτες μπορείτε. Μην προσπαθήσετε να υπολογίσετε με το μάτι πόσα χαρτοκιβώτια θα πρέπει να εξασφαλίσετε αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε με βάση... το χειρότερο σενάριο που μπορεί να προκύψει (δηλαδή να μην σας φτάσουν). Προσπαθήστε να βρείτε κούτες μεσαίου μεγέθους ώστε να μην είναι ούτε πολύ μεγάλες για να μεταφερθούν ούτε πολύ μικρές για να χωρέσουν αρκετά πράγματα. Γενικώς δεν θα πρέπει να παραγεμίσετε τις κούτες στις οποίες θα βάλετε βαριά αντικείμενα (π.χ. βιβλία), γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να ανοίξουν και να έχετε ατυχήματα. Προμηθευτείτε με χαρτοταινία για να κλείσετε τις κούτες σας και με ανεξίτηλους μαρκαδόρους για να αναγράψετε εξωτερικά τι περιέχει το κάθε χαρτοκιβώτιο ώστε να μην χάνετε χρόνο στο ξεπακετάρισμα.
  2. Μην είστε συναισθηματικοί στη διαδικασία επιλογής του τι θα πάρετε! Δε χρειάζεται να έχετε μαζί σας στο φοιτητικό σπίτι ότι περιλαμβάνονταν στο δωμάτιο του σπιτιού σας. Σκεφτείτε πρακτικά και επενδύστε στη λειτουργικότητα του χώρου, καθώς όσο θα περνάει ο χρόνος (και τα εξάμηνα) τόσο το σπίτι σας θα γεμίζει με τετράδια, φοιτητικά συγγράμματα και σημειώσεις.
  3. Φροντίστε να είναι καθαρά τα όσα θα πακετάρετε. Το να μεταφέρετε σκονισμένα αντικείμενα και άπλυτα ρούχα από το πατρικό σας δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, γιατί θα χρειαστεί να κάνετε μια καθαριότητα του νέου σας σπιτιού εξαρχής, οπότε φροντίστε ότι νέο τοποθετήσετε να είναι καθαρό. Επομένως πριν ξεκινήσετε το γέμισμα των κιβωτίων μπορείτε να κάνετε μια καθαριότητα των... υπαρχόντων σας προς μετακόμιση, ώστε να γλιτώσετε από τις επιπλέον δουλειές, όταν θα αδειάζετε τις κούτες σας.

 

student packaging 

 

Κατά το Πακετάρισμα: 

  1. Προστατέψτε τα εύθραυστα αντικείμενα σας με τα κατάλληλα μέσα. Για τα πιάτα, τα ποτήρια ,τα βάζα σας – και εν γένει τα γυαλικά – προμηθευτείτε με αρκετό χαρτί ή/ και bubble wrap (πρόκειται για το πλαστικό με τις φουσκάλες αέρα) ώστε να τα αμπαλάρετε πριν να πακετάρετε.
  2. Αφήστε χώρο στις κούτες να αναπνεύσουν. Μην είστε υπερβολικά...πνεύμα οικονομίας και μη στριμώξετε σε λίγες κούτες τα πράγματα σας. Δεν έχει νόημα να τα πάρετε όλα, αλλά τα απαραίτητα! Σκεφτείτε πως θα πρέπει να φτάσουν στο νέο σας σπίτι όπως ακριβώς τα πήρατε και όχι να φτάσουν αλλοιωμένα ή να τα καταστρέψετε κατά τη μεταφορά τους.
  3. Βάλτε ξεχωριστές κούτες για τα υγρά, τα εύθραυστα αντικείμενα, τα πιο συμπαγή και ούτω καθεξής. Σημειώστε έξω από το κιβώτιο με το μαρκαδόρο σας ένα σύμβολο για να διασαφηνίσετε το περιεχόμενο της εκάστοτε κούτας ώστε να μπορέσει μετά η μεταφορική να τις τοποθετήσει με μια λογική που να βοηθήσει στο να φτάσουν όλα στον προορισμό τους σε ακέραια και άριστη κατάσταση!
  4. Μην χάνετε το στόχο σας! Δεν είναι τώρα η ώρα να αποφασίσετε γενικώς τι χρειάζεστε και τι όχι. Δεν κάνετε καθαριότητα ούτε remodeling στο δωμάτιο σας αλλά αποφασίζετε ποια είναι τα απαραίτητα για το νέο σας φοιτητικό σπίτι. Είναι λογικό κάποιες στιγμές να χαθείτε μέσα στην όλη διαδικασία και να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά το σίγουρο είναι πως τώρα δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα να επαναδιακοσμήσετε και να αναδιατάξετε το δωμάτιο που αφήνετε πίσω.
  5. Συνεργαστείτε οικογενειακά για να επιταχύνετε τις διαδικασίες. Μοιραστείτε μεταξύ σας τους χώρους και τα δωμάτια του σπιτιού για να έχετε ένα οργανωμένο αποτέλεσμα πακεταρίσματος! Κρατήστε σημειώσεις για τα απαραίτητα ή για όσα φοβάστε πως θα σας διαφύγουν.

 

student after packaging

 

Όλα Έτοιμα! Και με το Σπίτι τι Γίνεται;

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να κινηθείτε μεθοδικά ως προς την εύρεση του φοιτητικού σας σπιτιού. Πριν ξεκινήσετε να επισκέπτεστε μεσίτες καλό είναι να θέσετε οικογενειακώς τα προαπαιτούμενα που πρέπει να διαθέτει το προς ενοικίαση σπίτι. Είναι λοιπόν ιδιαιτέρως σημαντικό να σκεφτείτε τις εξής παραμέτρους:

  1. Απόσταση από το Πανεπιστήμιο: Είναι πολύ σημαντικό η απόσταση από τη σχολή σας να μην είναι μεγάλη. Λόγοι όπως η οικονομία (το να γλιτώσετε το καθημερινό εισιτήριο σε συγκοινωνίες), η κίνηση (ειδικά στις μεγαλουπόλεις), η συχνότητα επίσκεψης στη σχολή (ειδικά αν έχετε εργαστήρια και υποχρεωτικά μαθήματα) κλπ., συνηγορούν στο να εστιάσετε σε μια εύκολα προσβάσιμη από το πανεπιστήμιο κατοικία.
  2. Την πρόσβαση σε υπηρεσίες: Επίσης σημαντικό κρίνεται το να μη μείνετε σε μια απομονωμένη από ευκολίες κατοικία. Φροντίστε το νέο σας σπίτι να μην απέχει από ένα περίπτερο, ένα φαρμακείο, ένα νοσοκομείο, μια τράπεζα και ένα σουπερμάρκετ.
  3. Την κατάσταση του σπιτιού: Οι εποχές είναι αναμφισβήτητα δύσκολες οικονομικά, ωστόσο δεν είναι καλό να σταθείτε στην τιμή έναντι της ποιότητας ως προς την επιλογή φοιτητικής κατοικίας. Ένα οικονομικό σπίτι μπορεί να χρειάζεται περισσότερη συντήρηση και να κοστίσει τελικά σε επισκευές από ότι ένα νεόδμητο ή σε καλή κατάσταση ακίνητο προς ενοικίαση. Για να αποφύγετε τις μετακομίσεις επί μετακομίσεων δείτε εξαρχής τη βέλτιστη λύση στέγασης, που να συνδυάζει τις καλύτερες παροχές με την τιμή, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα μετεγκατάστασης μακροπρόθεσμα.