Η Άνοδος του Real Estate στην Ελλάδα!

 title image

 

Έπειτα από μία 10ετία ανεξέλεγκτης πτώσης τιμών των ακινήτων, επιτέλους λαμβάνουμε θετικά μηνύματα στην αγορά του Real Estate. Παρατηρούμε πως επενδυτές έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στη χώρα μας για αναζήτηση ευκαιριών.

Είναι γεγονός πως την περίοδο 2008-2015, υπήρχε μία αποκαρδιωτική εικόνα στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή χάθηκαν €15 δις. επενδύσεων σε κατασκευές, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC. Παράλληλα, η τιμή των κατοικιών μειώθηκε κατά 41%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών από το 2007-2014 συρρικνώθηκε κατά 72%. Την ίδια στιγμή οι φόροι ακινήτων αυξήθηκαν κατά 6 φορές περίπου.

Από τη διετία 2015-2016, ωστόσο, παρατηρούμε πως η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά. Πριν το 2017, οι επενδυτές επικεντρώνονταν κυρίως στην Γερμανική και Ισπανική αγορά. Με σύμμαχο, όμως, τις χαμηλές τιμές ακινήτων, στράφηκαν στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά, και ειδικά αυτή που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει τις περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες συγκριτικά με άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι και η ανοδική πορεία του τουρισμού. Οι επενδυτές, αναζητούν κυρίως ακίνητα σε ακτίνα 3-4 χλμ. περιμετρικά της Ακρόπολης. Οτιδήποτε βρίσκεται σε αυτή την περιοχή τους ενδιαφέρει.

 

international-tourist-arrivals

 

 

Οι τιμές ακινήτων μειώθηκαν μόλις κατά 1% στην Ελλάδα το 2017 σύμφωνα με την ΤτΕ, ποσοστό που αποτελεί το χαμηλότερο της δεκαετίας. Την προηγούμενη οκταετία, ο μέσος όρος πτώσης στις τιμές των ακινήτων ήταν 6,5% ανά έτος. Τα παραπάνω στοιχεία, που δείχνουν την πορεία σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων στέλνουν θετικό σήμα στους επενδυτές. Η πτώση τιμών σταματάει, και η ευκαιρία για αποδοτικές επενδυτικές κινήσεις θα κρατήσει για λίγο μόνο.

 

Price-growth-of-appartments-in-Greece

 

 


Τα άτομα που θέλουν να επενδύσουν πρέπει, ωστόσο, να είναι έτοιμα να αναλάβουν και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Τα Capital Controls, για παράδειγμα, ή τον φόβο κάποιου “ατυχήματος” που θα αποτρέψει τους επενδυτές.

 

Average-property-price

 

 

Είναι φυσικό ότι υπάρχει ρίσκο. Χωρίς ρίσκο όμως δεν μπορείς να βρεις συμφέρουσες ευκαιρίες. Εάν αγοράσεις φθηνά στην Ελλάδα, το χειρότερο που θα συμβεί είναι να μη βγάλεις μεγάλο κέρδος. Όμως δεν θα χάσεις το κεφάλαιό σου. Στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή, δεν θα έχεις απώλειες, ενώ στο καλύτερο έχεις πολλές πιθανότητες υψηλού κέρδους.

 

Foreign-Investment-in-Greece

 

Golden Visa

Ειδικά για τους μη-Ευρωπαίους, το πρόγραμμα της Golden Visa αποτελεί ισχυρό δέλεαρ. Το πρόγραμμα παρέχει άδειες διαμονής σε όσους επενδυτές χωρών εκτός της Ε.Ε. αγοράσουν ακίνητα αξίας €250.000 και άνω. Από το 2013 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, έως και τον Σεπτέμβρη του 2017 χορηγήθηκαν περίπου 2000 άδειες σε ξένους επενδυτές. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Κίνα, με 850 άδειες, η Ρωσία με 338 και η Τουρκία με 161 άδειες συνολικά. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τουρκίας, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για ακίνητα στην Ελλάδα έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα που έλαβε χώρα.

 

Minimum-cost-of-a-Golden-Visa

 

 

Τι αναζητά ο επενδυτής;

Προφανώς η κύρια επιδίωξή του είναι μία συμφέρουσα συμφωνία. Σήμερα, μάλιστα, οι ευκαιρίες είναι λιγότερες συγκριτικά με πέρυσι. Είναι γεγονός πως η Ελληνική αγορά πάσχει από έλλειψη μεγάλων κεφαλαίων. Βέβαια, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η γραφειοκρατία και το υψηλό και περίπλοκο σύστημα φορολογίας των ακινήτων παραμένουν. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη δυσκολία στη χρηματοδότηση, είναι ζητήματα τα οποία αποτρέπουν τον εκάστοτε επενδυτή να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα.

Εδώ εντοπίζουμε ακόμη μία Ελληνική δυσλειτουργία, την έλλειψη οργανωμένης αγοράς. Στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού υπάρχουν αναλυτικά τα στοιχεία που δείχνουν τις τιμές των ακινήτων σε κάθε περιοχή, τα ποσοστά συχνότητας πωλήσεων, αγορών κ.λπ.. Αντιθέτως, στην Ελλάδα η τιμή του τετραγωνικού μέτρου ενός ακινήτου μπορεί να ανέρχεται σε €1.500, ενώ στο διπλανό του κτίριο η τιμή να είναι στα €3.000, ανάλογα με τις βλέψεις του ιδιοκτήτη.

 

Αξίζει να επενδύσεις στην Ελλάδα του 2018;

Μεγάλοι επενδυτές απαντάνε “ναι” στην συγκεκριμένη ερώτηση, αφού η απόδοση στην αγορά φτάνει σήμερα στο 7%. Από εκεί και πέρα, ο εκάστοτε επενδυτής μπορεί να κρατήσει το ακίνητο για εκμετάλλευση και στη συνέχεια να σκεφτεί τη μεταπώληση. Όλα, βέβαια, είναι εξαρτημένα από τις προθέσεις του καθενός.